Onze Telescopen

De sterrenwacht heeft 2 telescopen tot zijn beschikking, allebei van het Smidt Cassegrain type. De ene is 30 cm in diameter de andere 25 centimeter deze laatste staat in de koepel. De 30 cm telescoop wordt gebruikt om met publiek de hemel waar te nemen. Deze heeft een Brandpunt van 2,5 meter en biedt geweldig uitzicht op het zonnestelsel en vele deepsky objecten, ook zijn kometen, mits ze er zijn, hier prachtig mee te zien.

De 25 cm telescoop in de koepel wordt alleen voor astrofotografie ingezet en is dus niet toegankelijk voor publiek. in de toekomst hopen wij hier via een remote bediening live beelden te kunnen streamen naar het hoofdgebouw. Zelfs was het oorspronkelijk de bedoeling om vanuit de huiskamer de telescoop te bedienen en doorheen te fotograferen want zowel Koepel als telescoop zijn op afstand te bedienen. Hoewel dit technisch goed mogelijk is, hebben we deze mogelijkheid vanwege veiligheidsredenen geschrapt.

Ook is er nog een mobiele 20 cm Schmidt-Cassegrain aanwezig om, vanaf de veranda of het grasveld, objecten te laten zien.

Het is prachtig om ook de maan door deze telescopen te zien en zowel de hele maan als vergroot naar de kraters op de maan te kijken. Ook zijn details op de planeten zoals Jupiter Saturnus en Mars, mits de omstandigheden goed zijn, goed te ontwaren.