Agenda

19 en 20 maart – 20:00~23:00 uur

Nationale sterrenkijkdagen.
Deze gaan helaas niet door ivm Covid-19.

Zaterdag 29 mei – hele dag

Klusdag NLDoet 2021

Donderdag 10 juni – 11:00 uur

Gedeeltelijke zonsverduistering op 10 juni

Met spanning wordt bij volkssterrenwacht Corona Borealis aan de Breulylaan in Oud-Zevenaar uitgekeken naar donderdag 10 juni. Die dag schuift de maan voor 27% voor de zon en is er sprake van een gedeeltelijke zonsverduistering. Dit astronomisch fenomeen doet zich maar eens in de zoveel jaar voor. En ook al is in ons land dan slechts een gedeeltelijke zoneclips te zien, het betekent een indrukwekkende ervaring.

Deze zonsverduistering is ringvormig voor een smalle strook bij Groenland en de Noordpool. Maar bij helder weer zal de gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland tussen 11.20 uur en 13.31 uur duidelijk waarneembaar zijn. Tijdens het maximum, om 12.24 uur, is 27% van het zonoppervlak bedekt en is er een deuk in de zonneschijf zichtbaar.

  • De zonsverduistering is weliswaar met het blote oog waar te nemen, maar doe dit nooit zonder bescherming. Recht in de zon kijken kan het netvlies onherstelbaar beschadigen, met blijvende blindheid of slechtziendheid tot gevolg. Het verraderlijke is dat dit niet gevoeld wordt daar het netvlies geen pijngevoelige zenuwen heeft. Zelfs traditionele beschermingsmiddelen zoals een zonnebril, een beroet glas, fotonegatieven enz. zijn absoluut onveilig. Alleen een speciaal hiervoor ontworpen eclipsbril of een lasbril met minimaal factor 14 bieden voldoende bescherming. Met de eclipsbril die door sterrenwacht Corona Borealis is ontworpen en daar ook verkrijgbaar is, bent u verzekerd van goede bescherming. U kunt deze bril hier bestellen.

Afhankelijk van de Covid-19 situatie kan er bij de volkssterrenwacht in Zevenaar naar de komende eclips gekeken worden. Op 10 juni is de sterrenwacht vanaf  11.00 uur geopend  en kunnen  belangstellenden  samen met de medewerkers de eclips bewonderen.
Wie daartoe niet in de gelegenheid is, moet 10 juni de zonsverduistering zeker vanaf een andere plek gaan bekijken, want de volgende gedeeltelijke zonsverduistering is pas weer op 25 oktober 2022 in ons land te zien. 

Bijgaand is een animatie van de zonsverduistering op 10 juni te zien, welke afkomstig is van de NASA Eclipse Website https://eclipse.gsfc.nasa.gov/eclipse.html