Presentaties

Ons streven is minimaal één presentatie per maand. U kunt zich hier opgeven om zelf een presentatie te geven. Kies één van de astrocafé-avonden voor uw eigen presentatie.

Op de vrijdagavonden organiseren wij presentaties met aansluitend de mogelijkheid om zelf waarnemingen te doen met onze telescopen. Aktualiteiten uit de sterrengids worden zo goed mogelijk gevolgd en er zijn professionele waarnemers aanwezig om begeleiding te geven. Deze avonden worden door veel bezoekers zeer gewaardeerd.

Vanaf 20.00 uur is de sterrenwacht geopend voor het publiek.   

Komende presentaties:

Vrijdag 18 jan: Ko Bakker: Tycho Brahe en zijn bijdragen aan de astronomie.
Wie zich interesseert voor de geschiedenis van de astronomie zal zich de namen van een bekend trio vast herkennen : Copernicus, Kepler en Newton. Zij stonden immers aan de wieg van de moderne astronomie. Maar de waarnemingen van Tycho Brahe logen er niet om. Uiterst nauwkeurig voor die tijd legde hij met zelfgemaakte instrumenten de posities van meer dan 1000 sterren vast. Tycho had geen telescoop. In 1608 werd de telescoop uitgevonden, zeven jaar ervoor overleed hij. Het duurde 150 jaar eer er pas verbeterde posities werden gemeten.
Vanavond het verhaal van deze bevlogen astronoom.

Vrijdag 15 feb: Ko Bakker: Afstandsmeting in het heelal.
In alle oude culturen hebben geschiedkundigen en archeologen aanwijzingen gevonden dat de mens zijn blik op het heelal heeft gericht. Zon, maan en sterren werden bestudeerd en van oudsher poogde men de gang en loop van deze hemellichamen te begrijpen. Het resultaat: kalenders en klokken, hoe primitief dan ook. Maar waar en hoe ver weg stonden deze ongrijpbare verschijnselen? Het waren de Grieken die een eerste afstand in het heelal van toen konden "meten". Ja, ja, meten tussen aanhalingstekens, want met welke liniaal doe je dat? Het zou nog eeuwen en eeuwen duren voor er een beetje schot kwam in de afstandsmeting van het heelal.
Vanavond het verhaal over de ontwikkeling van deze tak uit de sterrenkunde. Van Eratosthenes van Cyrene (300 vC) tot en met Bessel (1830) die de eerste geslaagde afstand tot een ster kon meten.

Geschiedenis presentaties

Newton-telescope-1.jpg


Home