Historie 2012

Kerstgroet vanuit de ruimte...

Op 1e Kerstdag, deed zich een mooie Kerst conjunctie voor tussen de Maan en Jupiter. Reden voor mij om dit op de gevoelige plaat vast te leggen. De foto hieronder is gemaakt met een spiegelreflex camera voorzien van een 300mm telelens vanaf een normaal fotostatief. Zoals je kunt zien zijn niet alleen de Maan en Jupiter zichtbaar maar ook drie maantjes van Jupiter. Van links naar rechts zijn dat: Callisto, Ganymedes en Europa. Io trok juist voor Jupiter langs en is daarom niet zichtbaar op deze plaat.
- Bart Veltman -

foto.JPG

 

eXtreme deep field foto 13,2 miljard lichtjaar ver...

690958main_p1237a1.jpg

Oktober kennismaand

Neem in Oktober Kennismaand een kijkje achter de schermen bij science centra, universiteiten, Sterrenwacht Corona Borealis in Zevenaar, bedrijven en andere organisaties door heel Nederland. Doe een wetenschappelijk experiment in een laboratorium, loop het planetenpad rond de Breuly, kijk zelf door de grootste telescoop uit de regio of ga naar een debat in een museum. Ervaar deze maand zelf wat wetenschap en technologie voor je kan betekenen!

21-9: Zeer heldere vuurbol waargenomen vanuit Zevenaar

Vanaf onze sterrenwacht zagen wij om 23.45 uur MEZT een zeer helder wit licht met trage snelheid door het luchtruim bewegen in Noord-Noordwestelijke richting, op een hoogte van ongeveer 15 a 20 graden boven de horizon. De geschatte helderheid lag tussen magnitude -2 en -5. De lichtbol had aanvankelijk een staart van rood-geel vuur die na enige tijd uitdoofde. Het helder witte licht ging verder tot het uit het zicht verdwenen was. We hebben ervan genoten, wat een prachtig natuurverschijnsel!
Zie SatTrackCam Leiden blogspot met opnamen  -  Bart, Ruud en Jan.

Onze 40 cm kijker is klaar!!!

Ja, dat is een kleine felicitatie waard. Na verschillende avonden van testen en afstellen mogen we nu wel zeggen dat de kijker klaar is voor professioneel gebruik. Met dank aan onze technische mensen en onze kritische astrofotografen.
Hieronder een prachtige opname van onze trouwe wachter, gemaakt met de 40 cm Newton door Jan Adelaar. - Vergeet vooral niet om op de foto te klikken. -

maan-proces.jpg
Ach, onze maan! - Jan Adelaar 
 
Sluiernevel_Ha_OIII_26072012.jpg
Klik op de foto

Sterrenwacht Zevenaar in de Gelderlander

Venus_Gelderlander20120607a 001.jpg

Venus_Gelderlander20120607b 001.jpg

Euregio-project "Shooting the Stars" succesvol afgerond

EDu-astro-12.jpg

Een natte Venusovergang in Zevenaar

venustransit-2.jpg
Zelfs Pluto kon Venus niet zien...

Sterrenwacht geopend tijdens de Venusovergang

Als de Zon woensdag 6 juni om 5.19 uur in het Noordoosten opkomt, is de Venusovergang al lang aan de gang. We zien de planeet traag naar de rechterrand van de Zon schuiven tot hij om 6.47 uur voorbij de zonneschijf is en uit ons zicht verdwijnt. Kom kijken! Een unieke ervaring. Het duurt meer dan een eeuw voordat uw achter-achterkleinkinderen het verschijnsel pas weer kunnen zien. Dat zal dan zijn op 11 december 2117.

Een aantal medewerkers zal woensdagochtend vroeg aanwezig zijn. Bij zonsopkomst om 05.19 uur gaan we op de dijk staan en op de sterrenwacht wordt op de beamer de opname van het ISS getoond.

Botsing!!!

Melkweg gaat botsen met Andromeda! Wilt U zelf onze opponent door een sterke telescoop aanschouwen, kom dan naar de sterrenwacht Corona Borealis in Zevenaar. Wij zijn vrijdagavond vanaf 20.00 uur geopend.

Grote opkomst bij het Euregio-project "Shooting the Stars" 

De opkomst was 10 leerlingen uit Duitsland en 8 uit Nederland, plus enkele docenten, dus een zeer geslaagde opkomst. Eerst was er een kennismakingsronde waarbij ieder over zijn of haar hobby sprak.
Daarna stelden de diverse medewerkers van de beide sterrenwachten zich voor. Hartmut Sittel heeft een inleiding in de Astrofotografie gegeven en Jan Adelaar heeft resultaten laten zien van de mogelijkheden met een webcamera achter een telescoop. Ook is er een rondleiding gegeven door onze sterrenwacht.

edu-astro-3.jpg

edu-astro-4.jpg

Euregio-project "Shooting the Stars" van start. Een educatief samenwerkingsproject tussen de Duitse en de Nederlandse sterrenwacht

sponsor4.jpgIn het kader van de samenwerking tussen de sterrenwacht Corona Borealis in Zevenaar en de Duitsesterrenwacht in Goch-Kleve start op 15 mei de cursus SHOOTING THE STARS. Nederlandse en Duitse studenten gaan samen een cursus astrofotografie volgen. Er worden 4 avonden gevuld met theorie over camera's, kijkers, hemellichamen en tevens worden er zelf waarnemingen gedaan en astrofoto's gemaakt. 

Dome project nadert einde

De afgelopen periode is door diverse mensen hard gewerkt de koepel operationeel te krijgen. Met de aanwinst van de Meade LX200R telescoop, een Orion 80ED volgkijker en de nodige randapparatuur hebben een aantal leden van de sterrenwacht afgelopen zaterdag voor het eerst de LX200R in de koepel geplaatst, gekoppeld aan de koepel en het voor elkaar gekregen de koepel en telescoop vanuit de computer aan te sturen. Waar eerder een vrijwilliger en lid van onze sterrenwacht ons verder had geholpen met een prachtige mechanische oplossing voor het beter naar links en rechts kunnen draaien van de koepel, heeft Willy Buning ons de afgelopen weken geholpen de bedrading goed weg te werken en aan te sluiten en de koepel verder operationeel te krijgen. Diverse andere leden van de sterrenwacht hebben geholpen het geheel draaiende te krijgen, de PC voor te bereiden met software en de telescoop verder voor te bereiden. De laatste onderdelen van de koepel leverancier om de digitale aansturing te optimaliseren komen de komende week binnen zodat naar verwachting de eerste opnamen in februari gemaakt kunnen worden.

dome-1.jpgdome-2.jpg
dome-3.jpgdome-4.jpg

De Orionnevel, wat een opname...

Hierbij een opname van de Orionnevel en omgeving gemaakt door een lid van onze sterrenwacht, Bart Veltman. De opname is in het totaal 70 minuten belicht en heeft hij gemaakt met een 8cm /7 ED refractor en Orion ccd camera. Bekijk méér fotos van Bart.

Orionnevel-Bart-klein.jpg
Orionnevel 4-12-2011 - Bart Veltman

Maansverduistering succes

Zowel vanaf de dijk als vanaf de sterrenwacht hebben wij een prachtige maansverduistering kunnen waarnemen. Het astronomische schouwspel boven het stille water van de Breuly gaf Jan Adelaar inspiratie voor een aantal artistieke foto's. Bekijk méér foto's van Jan.

maansverduistering-7.jpg
Over het stille water van de Breuly...

Zaterdag 9 april een leuke groep te gast

Ze hadden een mooie dag uitgekozen, stralend weer!

Tien jaar geleden had Jan Adelaar deze groep al eens een voordracht gegeven in Nijmegen en velen kenden hem daar nog van. Ze waren allemaal benieuwd hoe de nieuwe sterrenwacht eruit zag. Overheersend was het vakantiegevoel dat ze kregen op zo een mooie locatie aan het water. Catering werd verzorgd door de wokmasters en was prima in orde. Hoeveel mensen kunnen er in een observatorium vroegen wij ons af.

mart-groep.jpg
Hoeveel mensen?

Historie 2011

Home