Historie 2011

       

Jupiter gezien vanuit Zevenaar...

Hierbij een opname van Jupiter gemaakt op 31 oktober met de van der Velde telescoop van Corona Borealis. Tijdens de opname ging het Jupitermaantje Ganymedes voor de planeet langs. Eerste opname werd gemaakt bij F10, de tweede bij F20 (2x barlowlens). Camera DMK2104 met roodfilter. Aan het begin van de avond was de seeing nog redelijk. Op de tweede opname zijn zelfs details te zien op Ganymedes!! Dit is de eerste keer dat mij dit is gelukt die te fotograferen.

Jupiter_31102011_R_1.png Jupiter_31102011_R_2B.png
Jupiter op 31 okt. 2011 door Edwin van der Sijde

De Zon weer actiever...

Op 16 oktober was het prachtig weer en heb ik de gelegenheid aangegrepen om de weer actiever wordende zon te fotograferen. Bijgevoegde plaat is het resultaat van 15 gecombineerde opnames die ik heb gemaakt met mijn 8cm F6 refractor met 2x powermate van TeleVue en Nikon D90 camera. De belichtingstijd per deelopname bedroeg 1/10000 sec. bij een gevoeligheid van ISO200. Het zonnefilter wat ik heb gebruikt is nog gemaakt van het beroemde/beruchte folie waar we lang geleden eclipsbrilletjes hebben geknipt en geplakt. De camera heb ik  aangestuurd door MaximDL en ook de beelden heb ik verwerkt met behulp van datzelfde programma. De kleur heb ik aangepast in photoshop.

zon-klein.jpg
De Zon op 16 okt. 2011 door Bart Veltman

Zin in een duik in de toekomst?

Wilt U weten welke activiteiten er bij U in de buurt zijn? Wat U zoal kunt beleven deze maand?
Het is weer Oktober Kennismaand...

Cursus Praktische sterrenkunde groot succes

Op dinsdag 1 november gaat onze succesvolle cursus Praktische sterrenkunde weer van start.
De cursus "Praktische sterrenkunde" bestaat uit 7 lesavonden, zes dinsdagavonden plus een waarneemavond. 

Supernova gefotografeerd

Gisteravond (3 september) vlak voordat het hier dicht trok deze opname van M101 gemaakt. Pas geleden is hierin een supernova ontdekt, aangegeven tussen de streepjes. De helderheid van de supernova ligt in de buurt van +10 dus behoorlijk helder. De opname werd gemaakt met de 100mm Skywatcher bij F9 en Atik4000 ccd camera. 6 opnames van 1 minuut belicht. Geen flats gebruikt, die moet ik nog maken. Vergelijk de opname met die ik op 1 mei van dit jaar maakte met dezelfde kijker en camera. - Edwin.

M101_03092011_L.jpg
M101 op 3 september 2011 - Edwin van der Sijde

M101_01052011_L.jpg
M101 op 1 mei 2011 - Edwin van der Sijde

Sterrenwacht druk bezocht

Vrijdagavond 12 augustus was een druk bezochte avond op onze sterrenwacht. Monique de Kock had een succesvolle lezing over vallende sterren, o.a. de Perseiden. Het maximum van deze beroemde sterrenregen viel in de nacht van 12 op 13 augustus. De waarnemingen bleven echter tot een minimum beperkt omdat de bewolking roet in het eten strooide. De lezing van Monique was echter van zeer goede kwaliteit zodat onze bezoekers tevreden terug konden kijken op een geslaagde avond.

Perseiden2011-2.jpg

Perseiden2011-6.jpg

De verduisterde maan...

Een prachtige bijdrage van Bart Veltman, klik op de foto...

DSC_0097-bewerkt.jpg

Maansverduistering succes

Zowel vanaf de dijk als vanaf de sterrenwacht hebben wij een prachtige maansverduistering kunnen waarnemen. Het astronomische schouwspel boven het stille water van de Breuly gaf Jan Adelaar inspiratie voor een aantal artistieke foto's.

maansverduistering-7.jpg

Supernova gefotografeerd

Op 9 juni maakte Edwin van der Sijde deze opname van M51 in de Jachthonden. De pas ontdekte supernova in dit sterrenstelsel is goed te zien. Vergelijk de opname die hij eerder maakte van M51. De opname van 9 juni werd slechts 15 minuten belicht (15 x 1 minuut). Dit was nodig omdat er telkens wolkenvelden over dreven.
Opname werd gemaakt in de schemering omstreeks 23.20 uur met de 100mm Skywachter F9 en Atik4000 ccd camera.

SN_2011dh_M51_09062011.jpg
Supernova in de Jachthonden.

Zaterdag 9 april een leuke groep te gast

Ze hadden een mooie dag uitgekozen, stralend weer!

Tien jaar geleden had Jan Adelaar deze groep al eens een voordracht gegeven in Nijmegen en velen kenden hem daar nog van. Ze waren allemaal benieuwd hoe de nieuwe sterrenwacht eruit zag. Overheersend was het vakantiegevoel dat ze kregen op zo een mooie locatie aan het water. Catering werd verzorgd door de wokmasters en was prima in orde. Hoeveel mensen kunnen er in een observatorium vroegen wij ons af.

mart-groep.jpg
Hoeveel mensen?

Oranje bal (1 van 1).jpg
De grootste volle maan sinds de afgelopen 20 jaar - 19 maart 2011.

 

Nieuw lid maakt éérste astrofoto

Ook een van onze nieuwe leden heeft in de ochtend van 4 januari een mooie foto van de gedeeltelijk verduisterde zon gemaakt. Vooral de totale indruk van de zonnesikkel achter de wolken zorgt voor dit prachtige beeld.
De foto is gemaakt met eenvoudige apparatuur maar dat doet niet ter zake als je dit geweldige natuurverschijnsel zelf meemaakt en geniet van onze mooie astro-hobby. (klik op de foto)

Zonsverduistering 056.JPG
Zonsverduistering 4-1-2011 door Reinhard van Londen.

Bart Veltman fotografeert zonsverduistering

4-1-2011: Tegen alle verwachtingen in was de zonsverduistering vanochtend toch zichtbaar. Juist aan de horizon in het zuid-oosten was een kleine opening in het wolkendek waardoor Edwin van der Sijde en ikzelf de eclips een uur hebben kunnen volgen. Dat zag er als volgt uit, waarbij opgemerkt dat ten tijde van het maken van de eerste foto de zon juist achter de wolken was verdwenen:

Zonsverduistering Bart 1.jpg

Zonsverduistering Bart 2.jpg

Een astronomisch mooi 2011 gewenst...

Historie 2010

Home