Historie 2010

Een astronomisch mooi nieuwjaar gewenst...

Maansverduistering dec 2010.jpg

Maansverduistering op de kortste dag van het jaar, 21 dec 2010

Jupiter aan de avondhemel

jupiter20101110_2014-2224ut.jpg

Jupiter is de laatste maanden een donkere band verloren, er waren er altijd 2 te zien, nu nog maar een. Nu is dit in het verleden vaker voorgekomen en na verloop van tijd keert hij weer terug, zoals in 1979 toen de Voyagers een bezoek brachten aan de reus. gemiddeld elke 10-11 jaar gebeurt dit. De terugkeer van die band is nooit echt goed opgetekend, echter amateurs rond de wereld fotograferen de reus bijna dagelijks en de kans dat dit door hun wordt waargenomen was dus groot. Christopher Go op de Fillipijnen heeft de eerste opname van een verhelderde witte vlek in die band vastgelegd, later fotografeerde Donald Parker hem ook en zag dat die vlek in helderheid was toegenomen. 10 november zijn Edwin van der Sijde en Jan Adelaar naar de sterrenwacht gegaan om de volgende doorgang te volgen van die vlek en zowaar ze konden hem traceren met de grote telescoop al waren er veel wolkenvelden. Ook ging de maan Europa over Jupiter met zijn schaduw daar achter aan. Bijzonder dat dit door ons is vastgelegd, we moeten nog wel even afwachten of dit daadwerkelijk de terugkeer van die band in gang zet.

Nieuw seizoen van start

buurt-zevenaar-klein.jpg

Zaterdag 11 september is de buurtvereniging van Oud-Zevenaar op bezoek geweest, een groep van 38 personen die een verhaal van Monique de Kock hebben aangehoord over het zonnestelsel. Ko Bakker en Jan Adelaar hebben in het observatorium verteld over de nieuwe sterrenwacht van Corona Borealis, door Willem Beckers ondersteund met het zetten van koffie. Ondanks de wolkenvelden konden we zelfs Jupiter bekijken met de telescoop. Al met al een gezellige avond met een enthousiaste groep mensen die voor een leuke start van het nieuwe seizoen gezorgd hebben.

Terugblik op openingsfeest 15-16 mei 

Donderdagmiddag 20 mei 2010, De opening van onze nieuwe sterrenwacht ligt inmiddels achter ons. We kunnen terugkijken op prachtige dagen, mooi weer en veel belangstelling.

opening-groot.jpg

Sjoerd Jan ter Welle, voorzitter van stichting volkssterrenwacht Corona Borealis, brengt een toast uit op de voltooiing van de nieuwbouw alsmede op de nieuwe samenwerking met de Duitse sterrenwacht Goch-Kleve net over de grens.

deel1.jpgdeel2.jpg
deel3.jpgdeel4.jpg

Diverse activiteiten vonden plaats tijdens het openingsweekend zoals een barbeque voor de leden, een wijnproeverij voor de sponsors en een officiële opening door burgemeester Jan de Ruiter en Willem Bekkers.

opening-02.pngopening-01.png

Professor Kuijpers verzorgde twee interessante presentaties tijdens het openingsfeest op onze sterrenwacht en vinoloog Chris Janselijn deelde zijn kennis over Bourgogne-wijnen met ons op de zaterdagmiddag.

opening-03.pngopening-04.png
opening-05.pngopening-06.png

 

krant-1.jpgkrant-2.jpg
Artikel in De Gelderlander

krant-3.jpg

First light Lunas telescoop

Zaterdagochtend 6 maart 2010, toen ik door het raam naar buiten keek zag het er uit of de lente was teruggekeerd, maar eenmaal buiten waren een warme das en een dikke trui geen overbodige luxe.

Tijdens een stevige wandeling richting sterrenwacht speelde ik even met de gedachte of ik niet beter de auto had kunnen nemen. Maar het was heerlijk om buiten te zijn. Op de sterrenwacht aangekomen heb ik de kachel ontstoken en een lekkere bak koffie gezet voor diegene die als eerste op de sterrenwacht zou arriveren.

First light Breuly-2.jpg
First light Lunas telescoop - Jan Adelaar en Ruud Kreuzen -

Jos was de eerste die zich aanmeldde, hij had een stevige wandeling gemaakt en deed zodoende op weg naar huis de sterrenwacht even aan. We hebben lekker op het terras in de zon een bakkie gedaan. Inmiddels kwamen er meer mensen, Bart, Jens, Yme en Jan Maarten. Alle aanwezigen waren aan het werk. Bart zorgde voor de aansturing van de Lunas-telescoop, Yme en Jens de laatste afwerking in het trappengat en Jan Maarten aan het dak. En ik zelf, lekker achterover hangend op een stoel, genietend hoe een ieder zijn werk aan het doen was. Heerlijk, na zoveel dagen om ook eens te zien hoe anderen het doen. Het zaagwerk lieten ze dan nog wel aan mij over maar dikke balken was nog iets te ver gezocht.

Het zag er die middag veelbelovend uit en we hoopten dat het die avond helder zou worden. Dus afgesproken om 20.00 uur om eens te kijken wat die telescoop ons oog zou geven. Het dak werd met enige spierkracht open geschoven en de telescoop werd in gereedheid gebracht. Een trapladder deed dienst om door het oculair te kunnen kijken. Het eerste object, natuurlijk M42, wauw, wat een prachtig beeld. Als je jaren niet meer hebt kunnen waarnemen is dit toch wel de klap op de vuurpijl. Na zoveel arbeid mag dat wel gezien worden. Schitterend al die donkere wolken en lichtpartijen. Je had er bij moeten zijn, (een andere keer misschien). Daarna hebben we nog M66 en M65, Mars en enkele andere objecten bekeken. En dat allemaal balancerend op de trapladder. Jammer dat de besturing nog niet echt goed werkt, deze draaide pardoes de andere kant op. Maar we weten de meeste objecten wel te vinden en de GO TO van de kijker is dan een overbodige luxe. Wat wij hebben gezien was adembenemend, het was een dag die ik niet snel zal vergeten en zelfs de weergoden speelden mee.

Tot ziens op de sterrenwacht. Ruud

Enthousiast begin van 2010 met een barbeque

Zondag 17 januari 2010 - Vandaag is voor het eerst onze nieuwe sterrenwacht officieel gebruikt voor een activiteit voor de leden, nl. de jaarlijkse nieuwjaars-bijeenkomst. Ook onze Duitse vrienden van de sterrrenwacht in Goch/Kleve waren aanwezig en namen zelfs echte Duitse worsten mee voor de barbeque. Het was een gezellig begin van het nieuwe jaar. Naast onderstaande foto's zijn er nog meer foto's te vinden in het fotoalbum over dit evenement.

nieuwjaars-receptie-01.jpgnieuwjaars-receptie-011.jpg
nieuwjaars-receptie-019.jpgnieuwjaars-receptie-025.jpg
nieuwjaars-receptie-04.jpgnieuwjaars-receptie-06.jpg

Cross-border educatief programma

Zondag 3 januari 2010 - De heer Hartmut Sittel, voorzitter van de Duitse volkssterrenwacht Goch-Kleve vlak over de grens, inspecteert onze 40 centimeter Newton telescoop (blauw-oranje-witte telescoop op de achtergrond). Daar waar deze Newton telescoop hoofdzakelijk wordt gebruikt voor visuele waarneming door eigen leden van onze sterrenwacht in Zevenaar, wordt er samen met de sterrenwacht in Duitsland gewerkt aan de ontwikkeling en opzet van een gezamenlijk educatief project met gebruikmaking van een ander geautomatiseerd observatorium dat vanaf afstand is aan te sturen.

Corona-Borealis-Jan-2010-1.jpg
Hartmut Sittel, voorzitter sterrenwacht Goch-Kleve, inspecteert onze 40 cm Newton telescoop.

Speciaal voor dit project is er in Zevenaar een observatorium gebouwd en voorzien van een moderne koepel die volledig op afstand bestuurd kan worden. Deze opstelling zal worden gebruikt door scholieren uit de Duitse regio Goch-Kleve-Emmerich en door scholieren uit de regio Zevenaar-Arnhem-Doetinchem, die in samengestelde teams kennis kunnen maken met de sterrenkunde, astrofotografie, astronomisch onderzoek en met het verzamelen van gegevens en observaties op afstand en het verwerken en interpreteren ervan. De projectgroepen communiceren met elkaar in het Engels zodat de leerlingen van middelbare scholen aan beide kanten van de grens niet alleen hun mede-teamleden van over de grens beter leren kennen, maar ook extra praktijkervaring krijgen in het communiceren.
Naast het hierboven vermelde educatief programma verzorgen beide sterrenwachten elk jaar lesprogramma's op basis- en middelbare scholen in de regio. Duizenden leerlingen maken op deze manier kennis met de sterrenhemel.

Corona-Borealis-Jan-2010-2.jpgCorona-Borealis-Jan-2010-3.jpg
De koepel kan op afstand worden bestuurd. Bij slecht weer gaat de koepel automatisch dicht.

Historie 2009
Home
[updated d.d. 31 december 2010]